Hangtechnikai, zenei érdekességek, tesztek, beszámolók

shorter audio blog

shorter audio blog

Nők a pult mögött (Žena za pultem)

2021. július 06. - shortlong

A csehszlovák sorozat rajongóit ki kell ábrándítanom, ebben a posztban nem a cseh kisváros élelmiszerboltjának dolgozóiról lesz szó. Ők egy egészen másfajta pult mögött élték mindennapjaikat, ráadásul egy olyan szakma képviselői voltak, ami elnőiesedett, férfit csak elvétve találni közöttük.

Közös hobbink ellenben "elférfiasodott", nőt csak elvétve találunk a különböző gyártók, kereskedők, lemezkiadók és különösen, a hangmérnökök között.

01_donna_d_haas.jpg

1. Donna D. Haas - A Sounstream emblematikus vezetője, aki a '90-es években "csúcsra járatta" a márkanevet és termékeiket. A valaha híres és elismert üzletasszonyról mára még fotó sem maradt az interneten, így azt egy régi újságból vettem ki - Donna éppen egy Soundstream hangszórókkal, erősítővel felszerelt kabriót vezet :)

02_eveanna_manley.jpg

2. EveAnna Manley - Az audio ipar egyik legőrültebb, legkarizmatikusabb embere. A nevét viselő Manley Labs "motorja", szíve, lelke.

03_gabi_van_der_kley.jpg

3. Gabi van der Kley - Mint közismert, a világon bárhol, bármerre eldobunk egy követ, az szinte biztos, hogy egy volt magyarra fog ráesni. A Crystal cég tulajdonosa, Gabi van der Kley is hazánk szülötte, aki férjhez ment a Siltech cég alapítójához, Edvin van der Kley úrhoz.

04_jozefina_lichtenegger.jpg

4. Jozefina Lichtenegger - Az EAT ügyvezetője, a kiállítások férfilátogatóinak kedvence. Nem csak a céget vezeti remek érzékkel, de lemezjátszóik minőségét is élvezetesen, remek érzékkel demonstrálja.

long-kft-banner_ok.jpg

05_emily-lazar.jpg

5. Emily Lazar - Az első Grammy-díjas női hangmérnök, akinek munkáját több mint 2000 albumon hallhatjuk (Lou Reed, Sinead O'Connor, David Bowie...)

06_mandy_parnell.jpg

6. Mandy Parnell - Saját stúdióval rendelkező hangmérnök, akinek többek között Brian Eno és Björk lemezeinek kiváló hangminőségét köszönhetjük.

07_jonell_polansky.jpg

7. Jonell Polansky - Producer, aki egyben, számtalan "Nashwille" stílusú album hangmérnöke is.

08_kk_profitt.jpg

8. KK Profitt - a JamSync stúdió tulajdonosa és vezető hangmérnöke. Afféle szüfrazsett, aki jelen van minden nemzetközi és amerikai hangmérnök találkozón, kongresszuson, melyeken folyamatosan felhívja a figyelmet a női hangmérnökök hátrányos helyzetére, negatív megítélésére.

09_trina_shoemaker.jpg

9. Trina Shoemaker - a House of Blues Studio tulajdonosa, hangmérnöke.

10_marcella_araica.jpg

10. Marcella Araica - Többek között Brittney Spears, Duran Duran, Mariah Carey albumainak hangmérnöke.

11_jett_galindo.jpg

11. Jett Galindo - Az Avatar Studioban történő "potmétertologatáson" túl tudását direktvágású hanglemezek készítésénél is rendszeresen megmutatja.

12_sarah_register.jpg

12. Sarah Register - Mintegy 2000 album hangmérnöke (vágója, mérnök asszisztense), aki aktív zenészként nem csak a műszaki folyamatokat, lehetőségeket látja tisztán, hanem a zenészeket is "jól kezeli". Kedvenc munkaeszköze egy régi és meglehetősen hétköznapi Sony V600 fejhallgató. Néhány név a vele dolgozó zenekarok, zenészek közül: Lou Reed, Joe Bonamassa, Perry Como, Victor Wooten, Depeche Mode...

13_nancy_matter.jpg

13. Nancy Matter - A Moonlight Stúdió hangmérnöke. Munkájában előszeretettel használja az 5.1-ben rejlő lehetőségeket, erősen szurkolt a DVD-Audio életben maradásáért. Hobbija azonban még szakmájától is különlegesebb - rendszeresen részt vesz gyorsulási versenyeken pilótaként saját csapatával.

14_patricia_sullivan.jpg

14. Patricia Sullivan - Közgazdász diplomáját "félredobva" hivatást váltott és 1992 óta különféle hangstúdiókban dolgozva végiglépegette a szamárlétrát. Szakmai tudásának köszönhetően sok-sok nagyzenekari (filmzenei) felvétel kötődik a nevéhez, olyan szerzőkkel, mint John Williams, Hans Zimmer, James Horner...

A bejegyzés trackback címe:

https://shorter.blog.hu/api/trackback/id/tr4116614282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása