Hangtechnikai, zenei érdekességek, tesztek, beszámolók

shorter audio blog

shorter audio blog

LEGO egy kicsit másként

...építsünk belőle működő lemezjátszót

2021. június 27. - shortlong

A korábban bemutatott "IKEA lemezjátszók" és azoknak fő alapelemét képező bambuszból készült vágódeszkák sokak fantáziáját megmozgatták - amatőröknek, profiknak egyaránt.

Létezik azonban egy másik négybetűs cég is, melynek termékei az egész világon kaphatóak, ráadásul eme termékek tulajdonképpen végtelen variációt biztosító és egymással kompatibilis építőelemek.

long-kft-banner_ok.jpg

A LEGO (a másik négybetűs cég) építőelemeit tulajdonképpen már évtizedek óta használják a hifisták kábelek alátámasztására, hangsugárzók, elektronikák lábaként, különféle elektronikai panelek távtartójaként. A kicsi, "négybütykös" elem hangsugárzó- és készüléklábként való kipróbálását mellesleg mindenkinek ajánlom - okozott már meglepetést a különféle fémtüskékkel szemben.

A dél-koreai Hayarobi nevű úriember, aki egyszerre hódol kétféle szenvedélyének a hifinek és a LEGO-ból való tervezésnek, túllépett az építőelemek pusztán alátámasztás célú felhasználásán és megtervezett (és persze megépített) egy olyan LEGO lemezjátszót, aminek egyetlen más gyártótól származó eleme az Audio Technika hangszedő.

lego_turntable_01.jpg

Meglepő módon még a meghajtómotor, annak akkumulátoros tápellátása és a kapcsoló is a LEGO.

A komplett lemezjátszó 2405 darabból áll, a fordulatszám 33 és 45 között átváltható - természetesen LEGO alkatrészekkel megoldva.

A legnagyobb csodálatot azonban a hangkar váltotta ki belőlem! Nem kell nagyon hunyorogni, vagy túlságosan távolról nézni ahhoz, hogy elhiggyük, valódi és igen-igen példásan megépített kart látunk. A kar egészéről leválasztott hangszedő rögzítéstől, a duplacsöves kartól, vagy a rugalmas ellensúlytól nagyon sok valódi lemezjátszókar elbujdoshatna szégyenében.

lego_turntable_002.jpg

Hayarobi úr ráadásul nem állt meg félúton, a lemezjátszónak elkészítette csöves erősítő és hangsugárzó társait is - természetesen, amit csak lehetett, LEGO elemek felhasználásával.

lego_turntable_00.jpg

A lemezjátszó (és a komplett rendszer) ugyan meg sem közelíti az IKEA termékekből konstruált társak hangminőségét, de mindenesetre az ötlet elgondolkodtató, a kar megoldása pedig mintaértékű.

A gyerekek karácsonyra kapott LEGO építőelemeit pedig kéretik nem elrekvirálni

A bejegyzés trackback címe:

https://shorter.blog.hu/api/trackback/id/tr6016605906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása