Hangtechnikai, zenei érdekességek, tesztek, beszámolók

shorter audio blog

shorter audio blog

Klipsch La Scala AL5 - Mini Klipschorn

2022. január 27. - shortlong

1904-ben az Indiana államban (USA) lévő Elkhartban megszületett egy kisfiú, akinek nevét a XXI. században minden házimozi rajongó ismeri - azaz nem az övét, hanem a családnevét viselő hangsugárzókét. Paul Wilbur nagyon hosszú, izgalmas, munkás kort élt meg, 98 évesen távozott az örök zene birodalmába, így szerencsére nem élhette meg, hogy...

klipsch_2.jpg

Megpróbálok nagyon finoman fogalmazni. Klipsch úr (mert róla van szó) egyik szeme napjainkban csillogva mosolyogna, mert cége abszolút világhírű lett, hatalmas forgalmat bonyolít le - a kínai segédmunkások nem is győzik összetákolni hm-hangsugárzóit -, ellenben másik szeme zokogna. A nagy-nagy marketing bullshitben (alias házimozi hangzás), tönkretették mindazt, amit Klipsch úr alkotott, a patinás nevet és a hozzáköthető minőséget beáldozták a minél nagyobb profit érdekében. HM-hangsugárzói az állandó és jelentős árengedménynek, csomagárnak és a hatalmas marketingköltségnek (fizetett teszteknek) köszönhetően hazánkban is minden utcasarkon megtalálhatóak és nagy rajongótábora van a házimozisok körében.

klipsch_1.jpg

Szerencsére azonban létezik és fejlődik az igazi Klipsch is, amiben vitathatatlan anyagi segítséget jelent a nagy-nagy mennyiségben eladott silányabb termékkör. Az igazi Klipsch, igazi hangjáról azonban az átlagos hm-felhasználó semmit sem tud, de még csak nem is sejt, mert annyira távol van egymástól mondjuk a "Reference Premiere" hm-rendszer által megszólaltatott zaj a jelen írás tárgyát képező La Scala most megjelent legújabb változatától, mint Gobbi Hilda a szépségtől.

Maradjunk is inkább a zenénél, vagyis a most megjelent La Scala AL5 hangsugárzónál. Előre kell bocsátanom, az igazi, valódi Klipsch hangzás nem az én zenei / hangi világomat képviseli, azonban a La Scala korábbi verziója (2-es) ettől függetlenül elvarázsolt, ütemes lábmozgással kísért, hosszas (rock)zenehallgatásra késztetett - mert képes (volt) zenélni. Erőssége a hatalmas dinamika, az energia megjelenítése. Bár az alsó határfrekvenciája csak 45 Hz, a megingathatatlan mélyenergiák képesek a háttérbe szorítani a szubbasszus-tartomány hiányát. Sajnos a térhatása kifejezetten semleges, a színpad mélységi tagozódásából semmit sem képes megmutatni, de tulajdonképpen nem is arra tervezték.

Egy kicsit most térjünk vissza a kezdetekhez. Klipsch úr 1946-ban megalapította hangsugárzók gyártásával foglalkozó cégét "Klipsch and Associates" néven.

milestones-web-hero.jpg

Az első pillanattól fogva termékeik jellegzetes eleme volt a tölcsér, aminek használatát a fonográfok tölcséréből vettek át. Azaz nem teljesen. Paul Klipsch, mint mérnök abszolút tisztában volt a tölcséres megoldás előnyeivel, de jó fülű zenehallgatóként nem tudta nem meghallani a gramofonok tölcsérmegoldásának hátrányait is. Ezért az elvet újragondolta, újratervezte. Azaz nem teljesen, mert először alaposan áttanulmányozta a "Bell Labs" tölcséres hangszórókkal kapcsolatos ötleteit, szabadalmait, s azokat felhasználva alkotta meg a máig talán legismertebb, legkultikusabb tölcséres hangsugárzót a Klipschorn típust.

klipschorn_speaker_drawing_1948.png

A Klipschorn első változata 1948-ban készült el és került piacra.

Ízlelgessük egy kicsit az évszámot, mert jó régen volt, majd óvatosan nézzük meg a Cég aktuális kínálatát, aztán csukjuk be szánkat. A Klipschorn a mai napig a Klipsch védjegye, legjobb hangsugárzója, ami szinte alig különbözik a 70 évvel ezelőtt megtervezettől. Sajnos, rendkívül drága, használt példány ritkán bukkan fel a piacon, ráadásul az igazán régiek (korai változatok) többe kerülnek, mint a mai újak.

klipschorn.jpg

Az évtizedek alatt nem lett belőle néphangdoboz, aminek az árán kívül a mérete és korlátozott elhelyezhetősége is oka volt. Mivel a szoba falait beletervezték a hangképbe, ezért a Klipschorn kizárólag a szobák sarkaiban helyezhető el, s így a falak a mélytölcsér meghosszabbításaként működnek.

long-kft-banner_ok.jpg

Kellett egy olyan (nép)hangsugárzó, ami olcsóbb és a sarkoktól függetlenül is képes megfelelő mélytartományt megszólaltatni. Így született meg a La Scala, aminek beceneve "Mini Klipschorn". A méretcsökkentést dupla, "megtört" tölcsérrel érték el, ez azonban sajnos együtt járt az alsó határfrekvencia megemelkedésével (45 Hz). Ekkor 1963 volt. A Gyár hűen önmagához, a mai napig szinte változatlan formában gyártja. A most megjelent La Scala AL5, nevével ellentétben mindössze a harmadik verzió (ha nem számoljuk a 70 éves jubileumi kiadást), ami külsejében mindössze a logó elhelyezésében különbözik a második változattól. Anno, a Scala II megjelenésekor a Gyár nagyon komoly minőségi javulást ígért a korábbi változathoz képest. Külön dobozba került a felső szekció, a hangdoboz pedig a 3/4" vastagságú rétegelt nyírfa helyett MDF-ből készült. Hozzányúltak a keresztváltóhoz és egy kicsit javítottak a hangszórókon is. (Csak csendben jegyzem meg, hogy az ortodox Klipsch rajongók szerint visszalépés lett a hangja.)

70th-lascala-pair.png

Az új La Scala AL5 a II-es változat továbbgondolása, tulajdonképpen a Klipsch egyfajta vezető modelljének is tekinthető.

Hangszórókészlete megegyezik a csúcsmodellével, ám használhatóbb, szoba- és (némileg) pénztárcabarátabb. Az 1"-os polyimide membránú magassugárzó egy rövid tölcsérke mélyén üldögél, a 2"-os fenolos membránú középsugárzó pedig a Klipsch jellegzetes, igen méretes szájnyílású és hosszú Tractrix tölcsérében található. Ezzel az információval máris rávilágítottam a Klipsch legnagyobb hibájára, az igen jelentős fáziskülönbségekre. A magassugárzó membránja mintegy 30 cm-rel közelebb van a fülhöz, mint a középsugárzóé, a 15" nagyságú mélysugárzó membránja pedig egészen hátul található a 60 cm mélységű dobozban, ráadásul a mélyhangok útját még meg is növelték a megtört tölcsérrel. A hangszórócsatlakozók új, alumíniumból készült panelt kaptak. A hangsugárzó szerkezetét, kivitelét a linkelt videón részletesen megnézhetitek.

la-scala-al5_cherry_right-grille.png

Zárógondolatként pedig egy elgondolkodtató információ, amire a Gyár külön felhívja a figyelmet. Az AL5 hangsugárzót az USA-ban tervezték és amerikai munkások Amerikában építették - nem úgy, mint a sokkal közismertebb, hm-szériákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://shorter.blog.hu/api/trackback/id/tr7416825170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása